6 pravila modnog stila (ne važe za svakog)

By 18:45 , , , , ,

Oprez sa ovim zadatkom, ali i sa odgovorima Marija, jer ne važe za svakog. Često ogovore na ovo pitanje dobijamo iz ličnog iskustva. Mislim da odgovor ne može da bude univerzalan ili da važi za većinu, ali može, čini mi se, da bude inspirativan.
Ali da sad ne dužim i ne filozofiram, evo nekih (ne)pravila stila iz mog ugla i modnih navika:
1. Doslednost – u onome što jesam. Kako živim, dišem, pa i kako se oblačim. Dosledna crvenom karminu i crvenoj kosi, ljubičastoj boji, parfemu 5th avenue, bar jednom dobrom komadu odeće na sebi u bilo kakvoj prilici. Olakšam sebi i teram dalje.
2. Rad na sebi – kategorija koja može da nestane tek onda kad nas nema. Učenje, praksa, učenje, praksa. I tako u krug. Svaki dan učite nešto novo. Budite zahvalni ljudima koji su vas nešto naučili, jer su se bar na kratko možda pomučili zbog vas – zarad vašeg umnog bogatstva! Istražujete, čitajte, probajte novo, drugačije! Trgnite se, živnite.
3. Birajte ono što volite – život jeste satkan od izbora. Pravimo greške i pogrešne izbore – uvek se setim svoih izbora i toga kako sam zahvaljujući njima naučila dobre (modne) lekcije u životu. Birajte garderobu u kojoj ćete se osećati ne dobro, nego fantastično! To je jedan od puteva kako se gradi stil, a ne obazirite se na to šta vam nameću časopisi, blogeri ili Bog-te-pita ko još. Zapamtite da je u osnovi oblačenja i mode ljubav. Hm, dobro, ponekad i razum. Polazna tačka.
4. Inspiracija – naravno da listamo časopise, virimo u tuđe sajtove i blogove. I treba tako, ali samo ako tu tražimo inspiraciju, a ne da bismo postali još jedna naivna ovca za šišanje. Molim vas, to izmišljanje tople vode (ovako ja nosim haljinu ili farmerice i duks, ja baš!), slobodno ostavite drugima...
5. Elegancija i dobro držanje – mislim da crna mala haljina, cipele na štiklu, kravata, biseri, bela košulja, crveni lak, sat, čipka, svila, osmeh, još osmeha i dobro držanje ne mogu da izađu iz mode. Možda je ovo malo univerzalno pravilo, možda kažem...
6. Etape, evolucije, izuzatak - stil je promenljiva kategorija. Verovatno nećete izgledati isto u 20-tim i u 30-tim. I odlično je da je tako - taj životni eksperiment u 20-tim nekima počinje liniju razvoja. Možda će da bude samo faza, etapa ili neki izuzetak koji ste morali ili hteli da napravite. Nema tu ništa loše. Nastavljate dalje da istražujete, da se igrate.
Kako ćemo se obući, graditi stil, poimati modu sigurno zavisi i od vaspitanja, obrazovanja, odakle potičemo, kako živimo i šta radimo... Možda nekom lični stil ili tuđi nije ni na kraj pameti... Ali i to je neka vrsta stila, čini mi se i baš kao takav veoma je zanimljiv.
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...