Kulturni osvrt na oktobar 2016. u Beogradu

By 19:27 , , , , ,

Ljudi, kakav je to oktobar protutnjao – kulturni, modni, inovativni, knjiški, ma kakav hoćeš! Možda ste nešto propustili, možda na nešto niste hteli (mogli, ili želele) da idete! Ne brinite, kultura je bar malo produžila rok trajanja!
Iskreno ne znam odakle da počnem ni kojim redom. Možda, da krenem sa nečim što možete vidite i u novembru:
1. Oktobarski salon, 56. po redu! Trk u Muzej grada Beograda u Resavskoj 40b. Naziv ovogodišnjeg Oktobarskog salona čiji je selektor Dejvid Eliot je „Ljubavni zanos”. Kako je 67 umetnika prikazalo kratkotajnost zanosa kroz slike, fotografije, instalacije, filmove ostaje vam da pogledate do 6. novembra!
P.S. Znam da je ostalo još malo vremena, ali pokušajte da odete u terminima kada je stručno vođenje kroz postavku. Olakšaćete sebi, a i bolje ćete razumete neke izrazito kompleksne umetničke kompozicije.
2. Izložba dela Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17. Ako ste ljubitelj realizma, ako obožavate slikarstvo i želite da se upoznate sa radom ovog velikog slikara, molim lepo! Još ste tu? Uroš Predić je na svojim kompozicijama prikazivao život običnih ljudi, njegov veliki doprinos je, takođe, u crkvenom slikarstvu i portretima. Na ovoj izložbi koja traje do 1. decembra pratićete dela nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine.
P. S. Radno vreme Doma Jevrema Grujića, kada možete posetiti izložbu, jeste četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati, sa vođenom turom u 17 i 18 sati, a subotom i nedeljom od 11 do 16 sati sa vođenjem od 12.
3. Beogradska nedelja mode trajaće do 8. novembra, na raznim lokacijama i sa propratnim programom. Ne zaboravite Muzej primenje umetnosti – retrospektiva dosadašnjeg rada ove manifestacije. 40. nedelja mode, jubilarna, XL – mnogo godina i mnogo mode je iza nas.
4. Jeste, 32. beogradski jazz festival se završio. Ali, posebno ubeležite i poslušajte Tord Gustavsen Quartet All Included! Moj utisak je bajka i magija koju odavno nisam osetila. A to što je tu bila I sestra Katarina – obećavalo je u najavi! Bio je i Sajam knjiga. Ko je hteo išao je. Nisam pisala samo prošle godine zašto biti OVDE. Ostala sam pri tome. Kunem se u biblioteke. I neke knjižare. Bilo je kiše i puno sunca u oktobru godine 2016. Čolić bi trebalo da razmisli i otpeva još neku pesmu o oktobru, a ne samo: „Oktobar je. počinje sezona kiša”. Lišća da, kiše još ne. Meni u glavi proleće, odradio me lepo ovaj kulturni O.
I mislim se, mislim...
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...