Valentina, Ana i dve Marije: 4 dame koje nas uče i inspirišu na pravi način 

By 06:38

Utorak je, vreme - onako je, knjiga je i vreme je za male begove iz dokoličarenja u neke tuđe maštovite svetove. Tokom čestih priprema za postove, pored biblioteka, tona knjiga i literature, filmova, spotova, osvratnja na kvalitetne radove drugih, zavirujem takođe i na zanimljive blogove, sajtove, instragram i fejsbuk profile. 
Ovde opet ne želim da govorim o trivijalnim i banalnim radovima, poput onih: vidi šta sam to ja obukla, ili još jedno super fensi piće iz super fensi tegle na slamku u super fensi kafiću, a, ne, aaaa jok! Između ostalog i incijalna ideja bloga "Lete laste" ne daje prostor za tako nešto.  Danas ću da govorim o autorkama, koje inspirišu i utiču na ljude svojim radom na pravi način. 
Valentina Obradović
Iako je bilo reči o Valentininom radu, moram priznati da me natpisi na majicama koje radi iznova i iznova oduševljavaju. Citirajući stihove velikih autora, pesnika, pevača, umetnika, Valentina nas uvodi u svet odevne mašte, različitosti i samosvojnosti! Pa kad budemo nosili majice sa natpisima i ilustracijma kao što su: „Nisam Josipa Lisac, ali danas sam luda!” , „Iza razuma leži moja sjena. Ti si kao i ja posve izgubljena...”, „Ona je čudna k'o Mesec i ume strašno da mašta: sanja priliku pravu da upozna Kurosavu!" ili „Srce joj je snažno lupalo u grudima i ona upita: Ko je?..” - onda će nekako, srce ispod tih majica zaljubljenije da lupa. 
Marija Tošković
Umetnica i grafičarka Marija Tošković radi i živi u Beogradu. Njene radove – grafike i slike videla sam i kod nas i u inostranstvu. Snaga njenih dela leži, naravno, u prepoznatljivom likovnom identitetu, ali i u potrazi za odgovorima: ko smo, šta smo, kuda idemo? A Marijina, lična snaga ogleda se u istrajnosti i veri u ono što ona jeste – umetnica.
Ana Arp
Autorka super online magazina A .A. A. je Ana Arp, pisac i putnik. Anu još uvek nisam lično upoznala, ali kroz njen rad, interesovanja, pisanje i angažovanost jesam. Susret sa internet magazinom A. A. A., koji se bavi umetnošću sa kritičkog, teorijskog, istorijskog gledišta otvorio mi je više sfera, naterao da razmišljam, objasnio mnoge stvari koje nisam baš razumela, posebno u književnosti.   Citiraću nešto što je ona napisala predstavljajući se:
 "Moje omiljeno slovo oduvek je bilo A. Suprotno Rembou koji smаtrа dа je „A crno“, jа smаtrаm dа je A belo. A je početаk, A je mogućnost, A je beo pаpir, A je prаzno plаtno (...)
Slobodа je аlef, аlfа i A: početаk individuаlnosti neophodne za stvаrаnje. Putovаnje je početаk slobode. Stvаrаnje je imperаtiv." (...)
"Obrazovаnje je horizont, izmičućа strunа kojoj se teži." Ovaj blog je sigurno putovanje u suštinu umetnosti, u suštinu života, a i nas samih.
Marija Jelić  @missmariemasha (Instagram)
Sa Marijom se, takođe, nisam upoznala lično, ali pratim njen Instagram profil missmariemasha, za koji nemam reči! Prvo, ako želite da vidite kroz fotografije izložbi koje se dešavaju u Beogradu, pa i dalje, onda ste na pravom mestu.  Uvek aktuelna, na licu mesta, Marija daje delić atmosfere kroz Instragram fotografiju iz Muzeja istorije Jugoslavije, iz Miloševog konaka sa Festa ili iz nekog muzeja u inostranstvu. Kultura dobija pravi smisao – širi se. 
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...