Simonida: umetnička i modna inspiracija

By 18:52

Danas ćemo malo da putujemo u prošlost... Vratićemo se u period srednjeg veka i period socialističkog vremena u Jugoslaviji. Hm, nepomirljive vremenske odrednice! Prošlost, ipak, ne stoji tu samo radi sebe, već nas puno opominje (neke kao neme i obmanjuje), uči, raduje, rastužuje nas i inspiriše.
Pre svega, pisaću o najmlađoj srpskoj kraljici Simonidi i njenoj tužnoj sudbini. Verovatno znate da je Simonida (1294–1345) imala samo pet godina kada je njen otac – vizantijski car Andronik Paleolog, poslao na srpski dvor. Mala princeza bila je zalog mira i nevesta Stefana Uroša Drugog Milutina, koji je tada imao gotovo pedeset i nekoliko brakova iza sebe.
O njenom životu ne zna se baš mnogo. Tokom mog studiranja i izučavanja srpske srednjevekovne umetnosti nešto mi, očigledno, kao i mnogima, nije dalo mira, a bilo je u vezi sa Simondiom. Interesovao me je njen život, njeno poreklo, udaja za toliko starijeg čoveka i na kraju krajeva njeno zamonašenje.... Istorija, lična.
Ono što mi je sigurno ostalo zauvek u sećenju je čuvena freska u manastiru Gračanica koji se smatra jednom od najvrednijih fresaka srpskog srednjovekovnog slikarstva. Na njoj portret najmlađe srpske kraljice Simonide – kombinacija zlatne i plave boje, nepogrešivo. I jedna stvar koja je takođe jako zanimljiva – freska je delimično upropašćena, pa tako na slici Simonida nema oči... Jaka simbolika.
Simonida nije ostavila ravnodušnim ni Milana Rakića koji joj posvećuje pesmu, niti Milutina Bojića koji je napisao dramu „Kraljeva jesen”, ali ni Aleksandra Joksimovića, koji je u martu 1967. godine prikazao svoju Simonidu − kolekciju od 30-ak večernjih i koktel haljina oficijalne mode socialističke Jugoslavije. Modeli od svile i vunenog štofa bili su inspirisani krojevima srednjevekovne odeće i kamenim frizovima Gračanice. Reljefni vez, A linija, mini haljine, večernje haljine, spajanje tradicije i novih trendova u zvaničnoj modi sociajlističke Jugoslavije. Predstava venčanice Simonide sa šlepom i sa biserima asocira na odeću monahinja, a to − složićete se nije slučajno.
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...