Tri  knjige koje menjaju modni život 

By 11:12

Činjenica je da interesovanje za modu raste iz dana u dana – listamo modne časopise, verno pratimo inostrane i domaće blogove, gledamo modne emisije, diskutujemo šta je neko obukao i kako je to uklopio. Ok, imamo pravo. Ali, takođe imamo i veliko pravo da se pozabavimo pravom i stručnom literaturom koja će pokušati da definiše i analizira pojam mode sa istorijskog, antropološkog, sociološkog ili nekog drugog aspekta. Predlažem tri knjige koje sigurno doprinose boljem razumevanju mode i zato strike a pose!
1. Marina Kocareva Ranisavljev „Moda i odevanje, psihosociološki aspekti odevanja”
Knjigu „Moda i odevanje, psihosociološki aspekti odevanja” čini 7 poglavlja, u kojima profesorka Marina modu i oblačenje analizira kroz aspekte istorije, antropologije, sociologije i psihologije. Autorka daje jednu temeljnu sliku o modu i oblačenju, gde je tekst propraćen reprodukcijama. Mislim da je autorka i sama rekla nešto što će nam svima biti od pomoći, a to je da na ovaj način lakše možemo sagledamo druge i možda postanemo svesni kako drugi nas vide.  
2. Danijela Velimirović  „Aleksandar Joksimović: Moda i identitet”
Autorka u ovoj monografiji analizira jednog od najvećih kreatora socijalističkog vremena u Jugooslaviji - Aleksandra Joksimovića, njegovo stvaralaštvo od 1964. do 1987. godine, kada je napustio „Centroteksti”. Takođe, temeljno se bavila i statusom koji je moda imala u socijalističkoj Jugoslaviji.
3.  H.W. Janson „Istorija umetnosti”
Na pregledan i informativan način Jansonova „Istorija umetnosti” uvodi nas u široko područije umetnosti od praistorije do postmoderne. Ova knjiga koristi se kao osnovni udžbenik za opštu istoriju umetnosti na različitim fakultetima i to s punim pravom – uvodi nas u svet umetnosti, umetnika, arhitekture, skulpture,  maštanja, mitologije, religije, sociologije, društva...
  

You Might Also Like

1 comments

  1. Marina mi je predavala Kostim na Višoj, i kod nje sam diplomski branila. Jedna divna, topla žena čiju knjigu sam morala da imam čim je izašla!Janson je Biblija, a Joksimovića nikako da nabavim, mada pretpostavljam da moram u neku antikvarnicu, ovo je neko staro izdanje, jel da? I ovo će bejb da ide na Elle, sve sa potpisom i linkom ka blogu! :) :*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...