Fashion in action

By 08:13 , , , , , ,

Ovom prilikom, dragi moji čitaoci, želim da se upoznate sa radom umetnice, teoretičarke mode i dizajnerke Nataše Krstić. Obratiće vam se sa jednom kratkom analizom šta sve moda jeste, a više o svemu tome naći ćete na njenom online modnom i umetničkom projektu koji se zove Fashion in action, koji je u izradi i kog sa nestrpljenjem očekujemo.
Ovakvi projekti, blogovi, ali i pisane reči, složićete se, nedostaju našem podneblju. Zato uživajte u sledećim redovima kojih će nekim narednim prilikama biti više:
"U drugoj polovini XX veka kada su nastale čuvene studije mode kao što su Sistem mode Rolana Barta i Carstvo Prolaznog autora Žila Lipoveckog studije mode dobijaju zadatak i cilj da definišu, analiziraju i objašnjavaju ulogu mode kroz njenu povezanost sa drugim svetovima- sa svetom umetnosti, politike, istorije i filozofije.
Sa namerom i željom da rezultate i teorije koje su definisane u studijama mode približimo čitalačkoj publici i ljubiteljima mode nastaje blog čiju ćete uvodnu reč pronaći na ovim stranicama u samom nastavku teksta.
Modni trendovi nastaju pod uticajem promena u društvenom životu, pod uticajem pokreta i potkultura, muzike, slikarstva, književnosti, filozofije i ideologije jednog doba. Oni su istovremeno odraz nostalgije za nekom epohom, dekadom, periodom iz prošlosti. Kontradiktorni i raznoliki trendovi koji su obeležili različite dekade XX i XXI veka predstavljaju malo ogledalo vremena u kome su nastali. Poput likovne umetnosti, i modni trendovi opisuju, definišu i označavaju vizuelni kod vremena u kojem su nastali. Ako je moda ogledalo epohe, trendovi su ogledalo razvoja i promena u društvenom životu i svakodnevici svake dekade.
Koko Šanel govorila je da je elegancija osobina onih koji žele da menjaju svet. Savremena moda briše granice između muške i ženske mode, a ljubav i sklonost prema estetskim vrednostima i kreativnosti postaje univerzalna vrednost. Moda je put koji biramo kada želimo nešto da saopštimo, kada želimo da menjamo svakodnevicu i svet oko sebe.
Vivijen Vestvud je svoju modu stvorila u nameri da kreativnošću i porukom kritikuje i menja establišment. Na taj način pokazala je da je moda glas promene sistema delovanjem unutar samog sistema. Od Japanske mode 80tih godina XX veka i Aleksandra Mekvina, preko Karla Lagerfelda i Raf Simonsa , do J. W. Andersona, kreatori se bave osobom koja ne pripada ni establišmentu ni krugu velikih buntovnika sa margina. Nova žena i novi čovek XXI veka su spoj ovih suprotnih težnji. U tome je začudnost savremene mode i savremene egzistencije.
Dizajneri su otvorili pukotinu između utabanih životnih tokova i margina egzistencije, da bi tiho i nesmetano uveli revoluciju i transformisali mejnstrim, težeći da nas oslobode strahova, daju nam krila i razviju naše težnje ka lepoti i savršenstvu.
Glavne teme i stil modnih stvaralaca su vizije sa margine i vizije sanjara, ljudi koji veruju u bolju budućnost. Verujem da će savremeno doba konačno da zatre trag zabludi da je moda samo zabava za žene. To je način površnog procenjivanja uloge i značenja mode. Moje težnje ka originalnosti, moja opsesija prirodom estetskog i moj večiti bunt čine me ne samo modnim dizajnerom, nego i poklonikom , potrošačem i hroničarom modnih zbivanja. A nema ništa lepše nego kada znamo da uživamo u pozitivnim vrednostima doba kome pripadamo."
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...