Ko je Marija Maga Magazinović

By 16:09

Priča o jednoj izuzetnoj ženi počinje u Užicu, znate, onom ne tako malog gradu na Đetinji, koji je iznedrio mnoge umetnike i značajne ljude za srpsku istoriju. Priča o svestranoj, savremenoj, jakoj i nesvakidašnjoj ženi velikog intelekta počinje pitanjem: „Po kome ova ulica nosi ime?” Odgovor, ukoliko ga ne znate, glasi: po Mariji Magi Magazinović.
Marija Maga Magazinović rodila se u Užicu 1882. godine, ali već 1896. godine, s porodicom se seli u Beograd, gde joj je otac radio u krojačnici Narodnog pozorišta. Nakon završene Više ženske škole, pohađala je studije filozofije, koje je završila 1904. godine.
Imala je veoma zanimljiv i turbulentan profesionalnii život ‒ od osnivanja Kluba studentkinja, zalaganja za socialističu borbu i prava žena, preko prevođenja (posebno je prevodila rusku literaturu), rada u Narodnoj biblioteci i pisanja za Politiku, do toga da je u Srbiju donela moderan ples. Veoma je interesantan podatak da je Marija Maga Magazinović bila prva zaposlena žena u Srbiji koja je radila u Narodnoj biblioteci i u redakciji Politike. Rubrika „Ženski svet” je bila angažovana rubrika u kojoj je Maga informisala javnost o aktuelnostima iz ženskog pokreta, posebno o vestima sličnog sadržaja koji su dolazili iz Engleske i Nemačke.
Ova dama nije nam ostala dužna ni za moderan ples. Tačnije, interesovanje za ples javilo se nakon Maginih sve učestalijih poseta Minhenu tokom XX veka. Pohađala je različite kurseve glume i plesa, kao i baletsku školu Isidore Dankan. Veoma se zainteresovala za: moderan ples, slobodan ples, tj. igru i proces samoiskazivanja, kao i za prikazivanje nesvesnog dela ličnosti. Svoja znanja i iskustva, prenela je u Beograd, osnivajući Školu za ritmičku gimnastiku, koja će izvesti na put veliki broj plesačica...
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...