Februar 2017. godine: Kuda, gde i šta u Beogradu?

By 20:27 , , , , , , ,

Nadam se da ste spremili svoje tefterice, telefone ili one papiriće u bojama. Na redu je kulturni diktat šta možete da vidite, čujete, pogledate u našoj prestonici, ovog hladnog februara. Pripremila sam za svakog po nešto, naravno vođena kvalitetom i selekcijom i koja nije banalna. Drugim rečima, svoje slobodno vreme nećete utapati u 50 nijansi nečeg mračnijeg.
1. Februar = Fest
Ako živite u Beogradu, ili ste krajem februara onako, ovde u prolazu, a ne odete na 45. filmski festival, kao da niste ni bili. Tačnije, bespotrebno ste sebi ukunuli mesec za filmove i još jednom ste sebi produžili rok nekulturnog trajanja.
Ili možete jednostavno da zauzmete niski start 24. februara i krenete u gledanje filmova, gde i kad hoćeš (Kinoteka, DKC, SC, Dom omladine...). Izbor je zaista velik: od Kusturičinog „Na mlečnom putu”, koji i otvara Fest, pa do Skorsezeove „Tišine”, koja ga zatvara 5. marta. A između, evo preporuke, za bar jedan od filmova - „Raj”, „Divni dani u Aranhuezu” , „Druga strana nade”, „Franc”, „Noćne zveri”. A ako imate svoje favorite, molim vas, ne oklevajte već podelite...
2. Muzej = Dodir stakla
Do 15. marta u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba savremenog nordijskog stakla „Dodir stakla”. Jedan od zaista fantastičnih muzeja, koje ima ovaj grad, nagradio nas je jednom krajnje zanimljivom putujućom izložbom koja će posebno obradovati ljubitelje dizajna i predmeta od stakla.
3. Knjiga = biblioteka
Imam 100 knjiga da preporučim i desetoro ljudi da pitam da nam nešto preporuče. Međutim, ipak preporučila bih vam pre svakog „šta pročitati“ jedno učlanjenje u biblioteku. Pre svega, najbolji savet će vam dati stručno lice. Zove se bibliotekar. Pročitao je mnoge knjige, radio je mnoge analize svetske knjiženosti, odlično barata gramatikom, a ako ga samo malo navedete npr. 4 reči – naš, pisac, savremen, duhovit... odmah će vam reći. I u mom slučaju je bilo tako – knjiga "Časovi radosti", Vladan Matijević. Mislim, ovo stvarno moram da preporučim.
4. Putovanje – 3. zona Beograda
Za ovaj drugi mesec 2017. godine izabrala sam i Kosmaj. To moram(o) da posetim(o). Kako je tamo? Ne znam, nisam bila. Ali nameravam i javljam utiske...

  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...