Fantastičan svet Milene Pavlović Barili

By 20:22

Jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata sigurno je srpska slikarka iz Požarevca – Milena Pavlović Barili (5. novembar 1909 – 6. mart 1945). Slikarka, pesnikinja nadrealizma, dama koja je obeležila i čuveni Vogue, ostaće upamćena po svom talentu, radu, ali i po prepoznatljivim predstavama jednog magičnog, bajkovitog sveta.
Njen profesionalni život obeležile su 4 faze:
Prva faza – obrazovanje i školovanje, koje je u njenim ranim radovima dosta povezano sa dekorativnošću secesije.
Draga faza – obeležila je 30-te godine 20. veka i poznata je kao linearni period. Milena razvija jedan sistem pun simbola, koje će i kasnije da koristi.
Treća faza (možda moja i omiljena, ako me pitate) – već je prepoznatljiva ikonografija, jaki uticaji umetnika Đorđa de Kirika, na kompozicijama su često antički arhitektonski elementi, moderni likovi „ogrnuti” u renesanse odore. Sve deluje kao u snu, sve deluje kao stvaranje jednog novog slikarkinog sveta.
Četvrta faza – američka i u njenim delima naglašena je nostalgičnost za domovinom. Međutim, upravo u Njujorku, naša slikarka daje doprinos modnom kulturnom životu, sarađujući s modnim časopisima kao što su: Vogue, Harper's Bazaar, Glamour.
Njen osećaj za liniju, tananost žene, koje je prikazivala na platnu, istančan osećaj za detalje, gracioznost uticali su da dobije angažman u navedenim modnim časopisima. Ilistracije za Vogue radila je uljem na platnu, a bavila se i dizajnom i kostimima za pozorišta.
Milena Pavlović Barili stvarala je jedan fantastičan svet blizak nadrealizmu i metafizičkoj umetnosti Đorđa de Kirika. Ostavila nam je mnogo toga, uticala je na mnoge od nas, a ako vas put nanese i dođete u Požarevac, obavezno svratite u Galeriju „Milena Pavlović Barili”, koja je smeštena u njenoj rodnoj kući.
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...