Kratka istorija maskenbala: šta je bauta?

By 14:50

Maskenbal ima dugu tradiciju i smatra se da potiče još iz 15. veka (mada postoje izvori koji tvrde da je ova vrsta „prerušavanja” nastala mnogo ranije). Učesnici maskenbala oblače specifičnu odeću, prikrivaju lice maskama ili šminkom, koriste perike.
Na ovoj svečanoj zabavi ne postoje određena pravila i mnogo stvari prepušteno je mašti. Takođe, preterivanje je pojačano bučnom muzikom...
Kroz istoriju, maske su se nosile još od srednjeg veka i to posebno u Italiji. Većinom ih je nosilo plemstvo prilikom izvršavanja sumnjivih radnji, pa su i zbog velikih prestupa (ubistva, kockanja) maske bile i zabranjene, osim za vreme karnevala.
Maske, karnevali, zabave sigurno su bile najpoznatije u Veneciji. Spomenuli bih jednu od prvih asocijacija na ovaj grad na vodi, a to je „bauta” – bela maska, koja pokriva najčešće pola lica, a njeni prateći elementi su crni plašt i šešir.
Maskenbali su sinonimi za zabavu. Bili i ostali. Prednjače oni u Veneciji, Riju, u Meksiku i Španiji za Dan mrtvih...
Dok smo živeli u Lisabonu, zahvaljujući karnevalu imala sam prlike da upoznam 50 cent-a i mladu. Glavom i bradom. Venčao ih je Tom Sojer, a ja sam bila u kostimu najočaranijeg posmatrača...
Fotografije: Aleksandar Mijailović
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...