Nastanak pariskog šika: neprevaziđena istančanost sa pokrićem

By 10:52

Verujem da kada čitate modne časopise ili magazine često nalećete na naslove: „Obucite se kao Parižanka – šik i moderno“, „Pariski šik u svakodnevnim kombinacijama“ itd, itd... A da li ste se zapitali šta je to pariski šik, kada je nastao i zašto je njegov uticaj tako jak i dalekosežan (mislim i na vremensku i na mesnu odrednicu)? Moramo opet putovati kroz istoriju...
U 17. veku, za vreme vladavine Luja XIV, ojačan je francuski uticaj (prevashodno politički, pa posle I kulturni, umetnički), ne samo u Evropi, nego i u svetu. Mnogi evropski vladari počeli su da imitiraju i oponašaju francuski dvor: u umetnosti, hrani, ali i u modi.
Zanimljivo je da Luj XIV koristi uticaj mode i oblačenje kako bi jačao i ostarivao nacionalne ciljeve. Prilikom obrade ove teme, došla sam i do zanimljivog podatka, tačnije citata, koji mnogo govori u prilog tome: „Moda je za Francusku isti što i rudnici zlata za Španiju“. Inače, ovo je rekao Lujev ministar finansija Žan Batist Kolber. Kao prvi čovek zadužen za finansije, shvatao je snagu i moć mode. A uticaj mode ogledao se u tome da su se gospoda sa dvora, za vreme ovog vladara, pridržavala određenog načina oblačenja i često svojom senzualnošću navlačila gnev i zavist posetilaca – koga drugog, nego ostalih vladara Evrope i njihovih svita.
Modni korak po korak i Pariz će polako postati izrazito značajan modni centar (u XVIII veku). Zahvaljujući Luju XV, mlađe generecije plemstva unose duh urbanog šika i polako uspostavljaju novi modni identitet, koji se bazira na istančanosti i jakim osećajima za modu – danas nama poznat kao pariski šik.
Ovaj šik podrazumeva odevne kombinacije, bez suvišnih detalja, umerenost a prevashodno je zabavan.
I da završim citatom Ines de la Fressange: „Pariški je stil stav, stanje uma“.
  

You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...